donderdag 23 september 2010

Video Bomiki valt in de smaak

Paramaribo - Na drie weken werken is onder grote publieke belangstelling de muziekvideo Bomiki van de Mighty Youths gelanceerd. Het is zaterdag in Havanna Lounge voor het eerst in de geschiedenis van de Surinaamse muziekwereld voorgekomen dat een band zijn video op zo’n manier heeft promoot. "Wanneer je naar de flow van Bomiki luistert, merk je dat hij een lekkere beat is om op te swingen.

Dat is ook wat wij met de video naar buiten willen brengen. Er is daarom gekozen om de clip te maken bij een zwembad met leuke dames met een gezellige sfeer eromheen gebouwd", vertelt Cyrano the morning man, manager van de band, aan dWT . De video viel in de smaak bij het publiek. "Ik ben een echte fan van de The Mighty Youhts, en ben speciaal gekomen om de clip te zien. Ik vind het echt leuk”, vertelt Pricilla Polak aan dWT. Leden van de Suri Allstarz zijn ook te zien in de clip.
Finke, Danitsha en Tjatjie, tijdens een optreden van de Mighty Youths in Havanna Lounge.Vanwege het late aantreden van de groepen die moesten optreden, is het programma veel later dan gepland begonnen. King Koyeba kon vanwege een overmachtssituatie binnen zijn begeleidingsband, die wel voltallig aanwezig was, niet meer optreden. Ook Appetijt die in de line-up van de avond was gepland kon vanwege andere verplichtingen niet op de geplande tijd van vier uur 's morgens aanwezig zijn en heeft daarom niet meer opgetreden. De groepen die wel hebben opgetreden waren de rapgroep T.I.K., dansgroep The Filp Dancers, Damaru met Booster en The love Messengers en The Migty Youths en the Suri Allstarz. "The Mighty Youths zijn momenteel druk bezig in de studio's met opnames van nieuwe singels.Het publiek werd alvast warm gemaakt voor hun nieuwe singels ( mijn tijd). Vanaf vandaag is de video van Bomiki op elk lokaal
 tv-station te zien.-.

Bron:: DWTonline

Artiesten richten eigen organisatie op

Paramaribo - De Surinaamse artiesten gaan zich bundelen in een organisatie om op te komen voor hun belangen. Dit besluit werd dinsdagavond genomen bij een druk bezochte bijeenkomst tussen artiesten, organisatoren van shows en media-eigenaren in theater Unigue. De initiatiefnemer voor de bundeling is de artiest en ondernemer Henry Ceder.Het is voor hem een kwestie van nu of nooit.

Hij hoopt dat de artiesten ook massaal zullen participeren. Het besluit om te gaan bundelen speelt zich volgens Ceder al geruime tijd af. De recente ontwikkeling in de muziekbusiness met het innen van gelden door de stichting Auteursrechten Suriname (SaSur) is de aanleiding geweest voor deze bundeling. “De rechten van de artiesten worden jarenlang met de voeten getreden door organisatoren van shows en andere evenementen.

Als je weet hoe de lokale artiesten worden behandeld wanneer zij moeten optreden. Ook hieraan moet er een einde komen”, benadrukt Ceder. Om een stap in de goede richting te zetten, wordt volgende week al een meeting georganiseerd. “We gaan evalueren en kijken wat de artiesten zelf willen, wat de probleemgebieden zijn, welke vorm we willen als groep. Het ligt ook in de bedoeling om ons meer te gaan verdiepen in ‘artiest en recht’. Dat er structuur in de muziekindustrie moet komen schuift Ceder niet onder stoelen of banken. “Niet alleen de belanghebbenden, maar ook de overheid speelt een belangrijke rol hierin.”

dWTfoto/ Annelies Verhelst
Kenneth Moerli aan het woord, terwijl Damaru op zijn beurt wacht. Artiesten gaan zich bundelen.-.

Kadensie:
 
“Ik wil dat de rechten van mijn producten beschermd worden, omdat ik hard werk om aan het geld te komen om mijn eigen albums te produceren. Ik gebruik geen sponsoren. Dan loop ik een dag door de stad en zie een kopie  van een van mijn producten bij een winkelier. Om geen problemen te veroorzaken ben ik naar het politiebureau Keizerstraat gestapt om mijn beklag te doen. De dienstdoende agent vertelde me doodleuk dat hij daar niets aan kan doen. Wanneer ik dan aan die agent zeg dat ik de man zal verongelukken, zegt hij: doe maar. Als ik niet eens naar de politie kan stappen wie gaat mij dan  wel kunnen helpen.”

Michael Deira

Damaru:

“Ik vond de opkomst in theater Unique geweldig ik heb nog nooit zoveel artiesten bij elkaar gezien. Het is mij tot nu toe wel onduidelijk waarom wij hier waren, want er is veel gesproken, maar niets concreets gezegd. Het is heel goed dat er nu een instantie als SaSur is,

Kadensieik ben daarom niet tegen de instantie SaSur op zich. Ik vind wel dat de rechtsbepalingen nader bekeken moeten worden. Ik ben niet lang ingeschreven bij Buma/Stemra in Nederland, vandaar dat ik al zo een beetje weet hoe het eraan toe gaat. Want je mag wel iemand anders liederen zingen wanneer je de rechten van dat lied heb gekocht.”

Michael Deira (Aptijt): 
“De regering heeft nooit wat gedaan voor de muziekindustrie. Er word al jaren geklaagd, maar er komt geen verandering. Daarom ben ik geen tegenstander van een organisatie als SaSur. Maar zaken moeten wel duidelijk en transparant zijn. Ik ben ook orga man, maar  tot de dag van vandaag weet ik niet wat de overheid  voor de artiesten heeft gedaan met alle artiestenbelasting die bij elke show wordt geïnd. Ik stel voor dat de bevoegdheden van SaSur even worden geparkeerd, zaken worden herzien en er daarna een sterke stichting komt, waarbij een ieder aan zijn trekken kan komen.” 
Cyrano manager van The Mighty Youth:
“De informatie over SaSur vind ik nihil. Men heeft ons nog nooit bij elkaar geroepen om zaken te bespreken. Er moet een stukje transparantie zijn omtrent de geïnde gelden. Waar gaat het geld naartoe en hoe komt het uiteindelijk bij de artiesten terecht. Verder is alles over het innen van geld tijdens concerten mij helemaal onduidelijk. Wij zullen binnenkort de lounge houden van de bomiki video clip. Betekent het dan dat ik SaSur op mijn dak krijg?”
Ruben Sylvin: “Het is gewoon een money making business. Gewoon komen die mannen van SaSur hier geld innen voor een Nederlandse organisatie. Ik stel voor dat deze initiatiefgroep zich gaat verenigen tot een SaSur 2 en dan dat zij samen met alle aanwezigen hier een samenwerking beginnen. Het mag niet zo zijn dat men jarenlang misbruik maakt van onze artiesten. Het wordt echt tijd dat wij ons gaan bundelen.”
Stanley Sidoel direkteur van het direktoraat cultuur: “Ik ben het 100 procent eens wanneer men zegt dat dit een aangelegenheid is van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. Het gaat hier om kunstontwikkeling. Wij van het Directoraat Cultuur zijn pas door het Ministerie van justitie benaderd toen er onenigheden ontstonden met SaSur. Wij hebben toen een commissie van toezicht in het even geroepen om de zaak te ordenen.”.-.


UMO bevoegdheden SaSur
Er zijn veel onduidelijkheden onder artiesten over SaSur. Ze willen meer transparantie in de organisatie en eisen dat de bevoegd heden van de stichting on Hold worden gezet.  Besluiten omtrent de belangen van de artiesten dienen samen met hen genomen te worden. De meningen zijn wel verschillend. Dit kwam dinsdagavond  in theater Unique bij de bijeenkomst tussen artiesten, media-eigenaren en show organisatoren naar voren. Voor het eerst zijn de actoren uit de Surinaamse kunst en cultuur wereld massaal bij elkaar gekomen om over hun eigen belangen te praten. De parlementariër Rabin Parmessar en de directeur van Cultuur waren ook aanwezig. Enkele artiesten geven hun mening over de beroering die SaSur teweeg brengt door haar activiteiten.

Bron: DWTonline

SuriHipHop Moet meer bekendheid krijgen


Paramaribo - De Surinaamse hiphop moet zowel lokaal als internationaal meer bekendheid krijgen. Dit is volgens Winston Limon van Embassy Records, voorheen Tha Black Society, de reden waarom hij twee jaar geleden begon met het maken van documentaires over deze scene. Van de eerste film die onder de naam ‘Suri Hip Hop 101’ in 2008 op dvd uitkwam, werden er meer dan 700 exemplaren verkocht. Voor Limon betekent dit een groot succes te noemen.

“Toen ik vijf jaar geleden uit Suriname vertrok voor verdere studie naar Nederland, viel het me tijdens het praten met rappers en andere hiphopartiesten op dat zij nooit van Suri-hiphop hadden gehoord. Zo ontstond het idee voor de docu”. Aan de eerste hebben bijna alle tophip hopartiesten hun medewerking verleend. ‘Suri Hip hop 201’ het tweede deel, is al af. In deze aflevering, die anderhalf uur duurt, wordt dieper op het begrip en de inhoud van hiphop ingegaan. Ook de vier elementen, namelijk rappen of mc, breakdance, dj’ing en graffiti worden behandeld. Middels interviews met enkele Surinaamse hiphopartiesten, onder wie Grazy G de jongens van Lyrical Forces, Hunsje, Kwasi en Legacy Entertainment wordt gekeken in hoeverre deze elementen in Suriname worden beoefend.

MC Komplex en MC Winne van Nederland leveren ook een bijdrage. Winston Limon, meer bekend als Tha BC (25), die ook rapper en muziek- en video-producer is, heeft een hart voor Suri-hiphop en dat schuift hij niet onder banken of stoelen. Zijn streven is om naast de documentaires ook een stichting in het leven te roepen. De Suri Hip Hop 201-dvd komt met een bijbehorende schijf met freestyle van verschillende artiesten en clips.-.

Bron: DWTonline

Digicel Holiday Swing voor Surinaamse artiesten

Hoe:
Aanstaande zaterdag zal door Digicel Suriname voor het eerst de Holiday Swing worden gehouden in de Hermitage Mall. Digicel is vaker voor sponsering benaderd door Surinaamse artiesten wanneer die een nieuwe productie willen uitbrengen.


Het bedrijf heeft altijd wat willen doen voor het Surinaams muziektalent, maar had nog geen plan uitgezet. “Sinds kort is er wel een budget vrijgemaakt. Met de Holiday Swing wil Digicel de carriere van de Surinaamse artiesten een push geven.’, vertelt Cyrano 'the morning man' aan dWT. De Holiday Swing is een voorloper op een groter geheel.

Waar:
Het evenement zal gehouden worden op het Parkeer -terrein van de Hermitage Mall. Er is voor deze locatie gekozen vanwege de centrale ligging.
Wie:
De artiesten zullen onder begeleiding van DJ joel van Caribean Drive optreden. De line up van zaterdag ziet er als volgt uit. 10-23 Generatie (Gospel), Jhon Clay, Kalita (jazz), Legacy Entertainment (Orie, Baby G enz.), lyrical forces (Ta2 en crew), The Mighty Youths samen met Danitsia Sahadewsing, Badderman Enver en Kwasie, Kolonel, B-Micy, Poppe en T.I.K. De mc van de dag zijn Peter W en Cyrano 'The morning man'.
Hoe laat:
Het geheel begint om 19:00 uur en duurt tot 22:00 uur. Daar Surinaamse artiesten vaak laat zijn voor hun optredens, heeft Digicel om dit probleem uit de wereld te helpen besloten de artiesten een half uur voor het evenement uit te betalen. “Wie laat komt wordt niet betaald en treedt ook niet op”, vertelt The morning man. Het bedrijf hoopt dat artiesten hierdoor zullen leren dat ze op tijd moeten komen voor hun optredens.-.



Bron: DWTonline

Sepul2Ra brengt ‘The Young One’ opnieuw uit

De jonge hiphoprapper Sepul2Ra (lees: Zepoeltoera...red) heeft zijn laatste mixtape, getiteld The Young One, opnieuw uitgebracht. Als extraatje is een remixversie van Suriname van Maf?Ja. Crazy-G en Ta2 (lees: Tatoo) leveren ook een bijdrage aan deze versie. Naast de nieuwe single zullen alle andere liedjes die al op de mixtape waren weer op de nieuwe druk komen te staan.





    Sepul2Ra heet eigenlijk Sydmill Amsterdam en werd op 22 januari 1992 geboren. De artiestennaam Sepul2ra is een verzameling van aan elkaar geregen initialen. Elke letter heeft een betekenis. Zo staat de S voor zijn voornaam Sydmill. De jonge rapper is net geslaagd van het Havo. “Naast rappen is studie ook heel belangrijk”, zegt hij.-.

Bron: DWTonline

Baby G werkt aan nieuwe single

Paramaribo - Baby G werkt aan een nieuwe single met bijbehorende clip. Het nummer krijgt de naam ‘We lopen verder’ en komt in augustus uit. In haar nieuwe single vertelt de rapster alles wat ze ziet gebeuren met de Surinaamse rappers. Waar zij zich het meest aan stoort is het feit dat er geen eenheid is onder de rappers. “Ik ben een jonge talentvolle vrouw met een heel leven voor me en ik moet verder anders haal ik het niet. Als ik als dame een voorbeeld voor de heren moet zijn dan maar.

 Misschien ligt het aan mij om de heren tot inkeer te brengen”, vertelt de rapper. Baby G is aangesloten bij Legacy Entertainment en zegt het heel fijn te vinden binnen deze organisatie. Ze heeft naar eigen zeggen de afgelopen periode heel veel geleerd en is heel tevreden met de samenwerking tussen haar en de rest van de Legacy-familie. “Ik kan nu mijn teksten met meer inzicht pennen en heb me flow kunnen vinden, en met deze motivatie en inspiratie duik ik de studio in en als ik eruit kom is het magic”, aldus Baby G, die pleit voor een samenwerking tussen de Surinaamse hiphopartiesten.

Baby G ziet graag dat rappers met elkaar gaan samen- werken

“Ik kan niet begrijpen dat rappers elkaar in de weg staan in plaats van samen te werken. Door samen te werken komen we sneller vooruit, en van deze plaats uit wil ik alle rappers een hart onder de riem steken en ze zeggen hun werk goed te doen en samen te werken om de hiphopscene meer leven in te blazen”, meent ze.  

 Op zaterdag 17 juli treedt Baby G op in Club Hennessy tijdens de Legacy Talent Search Open Mic. Ze zal dan haar nieuwe track presenteren. Baby G heet eigenlijk  Gail Wondel en is 17 jaar oud.-.

Bron: DWTonline

Maf?Ja promoot Suriname in nieuwe single

Maf?Ja heeft een nieuwe song, genaamd ‘Overal in Su’. Het nummer is de eerste single van zijn nieuwste cd, die de naam van ‘Hitman’ meekrijgt. Met ‘Overal in Su’ toont Maf?Ja de liefde voor zijn vaderland. “’Hitman’ is niets anders dan goede muziek. Ik wil met dit album niet speciaal een boodschap of gevoel uitdragen, maar gewoon goede muziek aan het publiek laten horen om hen een goed gevoel te geven”, vertelt Maf?Ja over de titel van zijn cd. Vandaar ook de naam ‘Hitman’.

Hji wil vanwege zijn veelzijdigheid ook niet als een hiphopartiest gezien worden, maar als een artiest. Al de liederen op zijn cd zijn door hem zelf geschreven, gearrangeerd en gecomponeerd. Het album is ook door Maf?Ja zelf geproduceerd. Hij heet officieel Joel Joval en woont al zes jaar in Nederland. Maf?Ja vertoeft momenteel met zes weken vakantie in zijn geboorteland. Aan de Ware Tiener vertelt hij gelijk van deze gelegenheid gebruik te maken om zijn cd te presenteren. Over zijn artiestennaam, zegt de artiest dat deze gewoon een woordspeling is. “Ik heb gewoon een deel van de zin weg gelaten. Ben ik Maf? Ja”, stelt Joval.  Het nummer ‘Later’ wordt de tweede single van zijn cd.-.

de Ware Tiener foto/Claudio Barker:
Maf?Ja toont de hoes van zijn nieuwe cd Hitman

Bron: DWTonline

Crazy-G komt met‘Full Bigisma’

De rapper Grazy-G heeft een nieuw project, genaamd ‘Full Bigisma’. Het is een mini-cd met vier liederen, waaronder twee nieuwe, namelijk ‘Recht voor spreken’ en ‘Full Bigisma’. “Dit heeft helemaal niets met bigisma’s te maken, maar met de manier waarop ik met woorden omga in de liederen die ik rap”, vertelt Crazy-G aan De Ware Tiener over zijn nieuw project.

‘Recht op spreken’ is al  in de media gepresenteerd. Van het nummer wordt er ook een clip gemaakt. Grazy-G  doet meer dan alleen muziek maken en teksten schrijven.  Van zijn album getiteld ‘Het Interview’ zijn er in een maandtijd volgens hem al 1.700 stuks verkocht. ‘Deurdicht’ en ‘Den Dey’ zijn hits van dat album. Aan zijn nieuw project is er ook een  Full Bigisma t-shirts verbonden. Aan De Ware Tiener vertelt Grazy G dat zijn nieuw project niet lang zal duren, omdat het bedoeld is om de fans slechts een voorproefje te geven van datgene wat ze dit jaar van hem kunnen verwachten.-.
De Ware Tiener foto/ Claudio Barker
 de rapper Grazy G toont hier zijn Full Bigisma shirt

Bron: DWTonline

Hiphop entertaint en onderwijst

Paramaribo - In de Stibula-zaal in de wijk Latour schuifelen de leerlingen van de VOJ Hockeystraat een na een binnen. De Amerikaanse hiphop artiest Terence 'Sub-Z' Nicholson en de Surinaamse hiphopper Orpheo 'Ori' Plet verzorgen een workshop over hiphop naar aanleiding van de Black History Month. Ook Fabian Sijmor van Legacy Entertainment werkt mee aan het programma. De meeste leerlingen weten niet wat hen te wachten staat als ze de zaal betreden.

In opdracht van school komen zij naar de workshop. Een hiphopmuziekje op de achtergrond zorgt voor de nodige sfeer. Het welkomstwoord wordt uitgesproken door de Surinaamse artiest Ori. “Ik wil iedereen hier in de zaal horen”, roept hij uit over de menigte. De handen gaan de lucht in. Als rasechte entertainer krijgt hij de zaal met zich mee.
Als introductie wordt er een presentatie getoond met foto's van de pioniers van het Amerikaanse hiphopgebeuren. Onder meer DJ Kool Herc, de godfather van de hiphop, Run DMC, LL Cool J en de Beastie Boys verschijnen op het scherm. Na het korte filmpje zorgde Ori voor een eerste muzikaal tussenstuk.

“We zijn hier om Black History Month te vieren. Ook in Suriname bestaat het overgrote deel van de rappers uit zwarten. Daarom is het belangrijk om onze roots niet te vergeten.” Suri-hiphop is nog niet zo oud als Amerikaanse hiphop. In Amerika kwam de hiphop in de jaren zeventig aanwaaien. In Suriname kwam hiphop echter pas in beeld in de jaren tachtig, in de jaren negentig werd het populair.De sterkte van de workshop ligt in de interactiviteit tussen de hiphoppers en het publiek. Als Sub-Z de microfoon in handen krijgt, laat hij er geen gras over groeien. “Any rappers in the house?” Enkele studenten durven het aan hun kwaliteiten te tonen. Het publiek is wildenthousiast over de sessie. De manager van Legacy Entertainment betreedt ook even het podium.

“In Surinaamse heerst er een negatieve sfeer over hiphop. Het probleem is dat we niet goed luisteren.” Hij geeft iedereen een boodschap mee. “Je staat niet op een ochtend op als artiest, je wordt zo geboren. Je hoeft geen artiest te worden, vind gewoon je weg in de maatschappij.”
Op het einde van de workshop lopen de studenten gehaast naar buiten. Hun schooldag zit er ondertussen op. “Ik heb daar geen problemen mee”, lacht Sub-Z. “Toen ik 16-17 jaar was, zou ik niet eens komen opdagen.” Hij ziet zichzelf niet enkel als entertainer, hij wil ook zijn publiek iets bijleren. Door de interactie met het publiek is hij in die opzet zeker geslaagd.

Bron: DWTonline

Suri-hiphop scène krijgt boost

Paramaribo - De Surinaamse hiphop artiesten zijn zeer verheugd om het initiatief van de Amerikaanse ambassade die als onderdeel van de Black History Month de hiphop als een manier ziet om de cultuur van Amerika met hen te delen. Ze zien het als een grote 'push' voor de Suri -hiphop scène , die momenteel in de lift is. Dit zeiden Orpheo “Ori’ Plet en Fabian Sijmor van Legacy Entertainment maandagmiddag bij een persconferentie van de Amerikaanse ambassade.

Deze treedt op als medeorganisator van de evenementen die gekoppeld zijn aan de viering van de Black History Month in Suriname.  “Het is heel belangrijk voor de industrie en we hebben dit al eerder gedaan met artiesten uit Nederland, maar nu krijgen wij een artiest uit Amerika de bakermat van de hiphop op bezoek. We voelen ons bijzonder vereerd en zijn de Amerikaanse ambassade heel erg dankbaar”, aldus Ori en Fabian.
dWT foto/ Annelies Verhelst:
v.l.n r.  Orpheo 'Ori'  Plet en Fabian Symor van Legacy Entertainment met Terence 'Sub-Z" Nicholson

Voor de Amerikaanse hiphop-artiest Terence ‘Sub-z’ Nicholson (41) die speciaal hiervoor naar Suriname is gehaald, is het een uitdaging. Hij kijkt reikhalzend uit naar de samenwerking tussen hem en de hiphop-artiesten. Terence  ziet zichzelf meer een als ‘teacher’ dan een artiest. Dit vanwege zijn hip- hop educatieprojecten met jongeren in landen als China, Rusland en het Midden-Oosten. Naast zijn contacten met de hiphop in Suriname zou hij graag ook andere muziekstijlen van Suriname willen horen. Hij is voornamelijk geïnteresseerd in volksmuziek. ‘In Washington DC is het ‘ go go music’.

Ik ben benieuwd wat die van Suriname is”, verklaart Terence met veel enthousiasme.  Ook in de geschiedenis van Suriname is hij geïnteresseerd. Bij terugkeer in Amerika wil ‘Sub-z’ zijn ervaringen hier met zijn  jonge studenten in Washington delen. In de workshops zal hij niet alleen de commerciële kant van de hiphop belichten, maar ook de boodschap erachter is heel belangrijk. De workshops op de scholen zijn gisteren op Mulo Kerklaan en VOJ Hockeystraat van start gegaan. Vandaag brengen ze een bezoek aan het centrum Brokopondo. Op Vrijdag bevindt ‘Sub-Z’ zich op Lelydorp. Dezelfde middag geeft hij speciaal voor hiphop-artiesten een masterclass in het Cultureel Centrum Suriname, CCS.  Fabian Sijmor is de manager van Legacy Enmtertainment.  “Heel veel mensen in Suriname brengen de hiphop-muziek in criminele sfeer. Dit omdat zij niet goed luisteren naar de teksten. Ik hoop met deze uitwisseling dat Suriname meer waardering voor eigen artiesten gaat hebben.”  


Hiphop
Hiphop is een culturele beweging, vooral bekend als muziekstijl. Ze is ontstaan in de jaren zeventig van de twintigste eeuw in New York, en dan voornamelijk in de arme wijk The Bronx, die destijds bewoond werd door vooral Afro-Amerikanen en Latino's. Hiphop kenmerkt zich door de volgende elementen, die ook wel de vier elementen van de hiphop genoemd worden.1. Hiphop is niet alleen maar een vorm van muziek maken, maar gaat veel dieper dan dat. 2. Het is een manier om de samenleving een spiegel voor te houden (maar niet altijd).3. De hiphop-teksten gaan vaak over dingen die fout gaan op onze aarde (en in de getto's), of over het leven van de hiphopper. 4. Hiphop is een krachtige cultuur en heeft ervoor gezorgd dat de onderklasse uit de getto's en andere achterbuurten een eigen stem kregen.

Hiphop was onderdeel van een emancipatiebeweging van de bewoners van de getto's, en deze oorsprong heeft een stempel gedrukt op hiphop-cultuur in brede zin. Veel mensen denken dat hiphop in de Verenigde Staten is begonnen, maar dat is het niet: in Brazilië werd de basis voor hiphop al gevormd; dat waaide over naar Jamaica en uiteindelijk naar de Verenigde Staten waar het door pioniers zoals run DMC is overgebracht op tv. Dit heeft ook een grote invloed gehad op de rapmuziek, voorbeelden zijn: Cypress Hill, Beastie Boys, Wu-Tang Clan, Ice T (bodycount)en Jay-Z.-. Bron: Wikipedia


Bron: DWTonline

Viering Black History Month in teken van hiphop

Paramaribo - De viering van de Black History Month dit jaar door de Amerikaanse ambassade staat in het teken van hiphop als een manier om de cultuur van Amerika te delen en uit te wisselen met Suriname. Speciaal hiervoor is de hiphop-artiest Terence “Sub-Z” Nicholson uit Amerika gehaald om enkele optredens en schoolworkshops te verzorgen. Dit in samenwerking met Legacy Entertainment onder leiding van de rapper Ori. Terence arriveert maandag in Suriname.

“Ik vind dit een heel goed initiatief van de Amerikaanse ambassade. Hip Hop is oorspronkelijk uit Amerika. We weten nog lang niet alles over deze cultuur. Het is heel belangrijk voor een uit wisseling. We worden bij deze ook in de spot geplaatst en gaan onze beste zijde laten zien”, vertelt Ori.  De hiphop-artiest uit Amerika is niet echt bekend bij hem. Door op internet te gaan neuzen is hij achter informatie van hem gekomen. “Hij is een redelijk goede rapper, die zich veel met de zwarte geschiedenis bezighoudt. Terence “Sub-Z” Nicholson geeft samen met de artiesten Law Boy, Faya Twisted, Kelita, D’Levy, Baby G, Ori, Kwasi en Lil’ Geo van Legacy Entertainment op 27 februari een concert in de Eddie Wessels zaal van het CCS.

Er zijn ook plannen om de studio in te duiken om een nummer op te nemen. Kwasi – die momenteel een hit met ‘Degene’ scoort – kan niet wachten om de hiphop-artiest uit Amerika te ontmoeten. “Hij kan ook veel van ons leren”. Tijdens de Black History Month, welke elk jaar in de maand februari wordt herdacht, wordt er stilgestaan bij de overwinning van miljoenen Amerikaanse ingezetenen op de meest verwoestende obstakels zoals slavernij, vooroordelen en armoede. Ook bij hun bijdrage aan het culturele en politieke leven van de natie. Volgens het Census Bureau van de VS zijn er meer dan 41 miljoen zwarte ingezetenen in de Verenigde Staten, inclusief zij die geboren zijn uit meer dan  één ras. Deze zwarte ingezetenen maken voor 13,5 procent deel uit van de Amerikaanse bevolking. In 2009 heeft de inauguratie van Barack Obama, America's eerste Afro-Amerikaanse president, een speciale betekenis gegeven aan Black History Month. Obama nam namelijk de eed af op 20 januari 2009, een dag nadat Amerikanen Martin Luther King jr. hadden geëerd door een nationale vrije dag en een nationale dag van dienst.-.

Ta2 = ME met Nederlandse rappers opgenomen

Paramaribo - Van het eerste soloalbum, Ta2=ME (lees tatooïsme..red), van de rapper Tatoo, die al twee weken uit is, zijn er al 300 schijven over de toonbank gegaan. De Surinaamse rapper, die geen voorstaander is van het gebruik van krachttermen in zijn lyrics, heeft bij het uitbrengen van deze schrijf met Nederlandse rappers gewerkt.

 "Hip hop heeft verschillende facetten en uitschelden kan er ook bij horen. Ik vind het niet erg, maar ik doe het niet. Ik heb het niet nodig om mijn punt te maken", zegt Tatoo. Scep Kendallovic, Mc Complex en Giologisch hebben de featuring gedaan bij minstens drie van de vijftien nummers. Lokale rappers waaronder Crazy G, Kwasi en Chain Soldier hebben ook hun bijdrage geleverd aan de totstandkoming van Ta2=ME

    dWT foto / Stefano Tull
Tatoo doet z'n ding tijdens de open mic avond afgelopen 27 augustus. De rapper die niet bang is voor vernieuwing, wil graag de studio in met kaseko formatie App'tijt.


Bij het beluisteren van zijn album blijkt dat bij enkele nummers de muziekinstrumenten de stem overheersen, waardoor de lyrics niet duidelijk volgbaar zijn. Maar dat Tatoo op de goede weg is en steeds beter wordt, daar bestaat geen twijfel over. Ta2=Me zou net zo goed een Nederlandse productie kunnen zijn. Track 4 van het album 'Suma ab' a Faya' is hot. De creativiteit en de blend van verschillende talen is brilliant. Overall goed gedaan. En dan te bedenken dat hip hop ‘pas’ in

1993 ‘officieel’ via de media in ons land werd geïntroduceerd."We maakten toen voor het eerst nummers mee van bijvoorbeeld Dr. Dre en Snoop Dogg, die totaal ongeschikt waren voor de tieners, versies die verboden werden voor de televisie", weet Tatoo. Jogi D is de eerste rapper die hip hop in ons land heeft geïntroduceerd.

Volgens de rapper is hip hop bij een groep mensen ontstaan in Brooklyn, die hetzelfde doel nastreven als anderen, maar bij wijze van spreken uitgesloten worden. Het rappen met pittige, passende teksten is hun manier om hun misnoegen te uitten. De rapper weet dat de hip hop scène nog niet op niveau is. "Als het om de muziek gaat, dan zitten we ver onder het niveau. We hebben de kenners nog niet, bovendien is het publiek bang voor vernieuwingen waardoor we op één plaats blijven steken", wilt de artiest kwijt. “Maar qua talent zitten we boordevol.”

Surinamers zijn naar zeggen van Tatoo bang voor vernieuwingen. “Artiesten zijn bang om vernieuwingen en fushions te maken uit vrees dat het publiek het niet zal accepteren. Change is good”, merkt hij op. "Soms”, voegt hij dan snel aan toe. Tatoo heeft zijn droom al zien uitkomen; en dat is toen hij in Nederland op tournee was en deel uitmaakte van het Bolletjes Blues Estafette team. Hierdoor kon hij op diverse podia zijn passie tonen aan een groot publiek. Voor hem is het nu dus zoeken naar een nieuw hoogtepunt.

Wat hij wel graag wil doen, is in de studio duiken met de kawinagroep App’tijt. Dat doel ligt iets dichter bij zijn bed dan voorheen, nu hij toch over een manager beschikt. Tatoo is duidelijk niet bang voor vernieuwingen.-.

Bron:DWTonline

Suri hiphop nieuws

Tatoo is bezig met zijn eerste solo-album, getiteld TA2=Me (lees Tatooisme). De eerste single van het album heet ‘De aankomst'. Het is een hiphop nummer. Kijk uit naar de clip. TA2=Me wordt op 15 september gelanceerd. Tatoo, die een grote hit scoorde met Vrienden van het leven waarin Sharon Sastro te horen is, heeft sindskort een eigen manager.

Van de eerste cd ‘Het Interview’ van Grazy G zijn er al meer dan 1.500 stuks verkocht. Dit in een maand tijd. De tweede single ‘Deurdicht’ uit het album wordt binnenkort gelanceerd. De clip is al gemaakt. Grazy G scoort met ‘Den Dei’, de eerste single van zijn eerste cd, een grote hit.

De rapper Ctetic heeft een single uitgebracht. Het nummer heet ‘Redi Booi’… Baby G heeft ook een nieuwe song, getiteld ‘Onbetaalbare dood’.

Legacy Entertainment gaat binnenkort een mixtape en de dvd van de Legacy Suri HipHop All Star Jam die op 31 juli plaatsvond, op de markt brengen. 

Bron: DWTonline

Open mic avond in Tori Oso

Paramaribo - Het is jammen geblazen later vandaag in Tori Oso. Tijdens de Open Mic avond zullen niet alleen rappers hun flow neerzetten, maar ook artiesten met een andere zangstijl zullen de microfoon oppakken.

 De dj gaat dit jaar wederom in samenwerking met een live band voor de muzikale begeleiding zorgen. Deze jamsession wordt namelijk voor de derde keer gehouden. Hoewel bekende rappers zoals Tattoo, Laco, Kwasi en Lyrical Forces aanwezig zullen zijn, hoopt de organisatie dat ook andere jonge talenten zich massaal gaan aanmelden. Het organiserend team bestaat uit onder andere Roetoe Ravales en Adeye Tjon, bekend als Mc Complex. Deze avond dient als ondersteuning voor zowel de artiesten die al een tijdje in het vak zitten, alsook voor het jong opkomend talent.
Mc Complex gaat niet alleen de avond aan elkaar praten, maar zal ook rappen met veel improvisaties en poetry's. Voor MC Complex begon het in 1999 toen hij zijn eerste jamsession Live on the low in Amsterdam organiseerde. Voornamelijk Hip-Hop muziek wordt op deze festiviteiten uitgedragen. Maar Mc Complex hoopt dat andere muziekstijlen als R&B, Soul en Reggae de revue zullen passeren.  Een deejay en een live band, die zorgdragen voor de begeleiding, lijkt niet heel erg logisch.

"De deejay begint met een beat en de rapper pikt hem op en begint te rappen. Naarmate ze doorgaan nemen de muzikanten de begeleiding over zonder dat de rapper het beseft", zegt Ivor Mitchell, muzikant van de begeleidende band. Maar dan is de functie van de deejay toch ergens overbodig.  "De rappers in Suriname zijn over het algemeen gewend met backing tracks die de deejay afdraait en niet met live muziek. Hiermee willen we ze laten wennen aan een live band", legt Mitchell uit. Toch worden de rappers niet onder druk gezet om geheel over te stappen naar live muziek. Het is de bedoeling dat ze inzien dat het optreden met live muziek evengoed kan klinken als met een backing track. De muzikale begeleiding vanavond ligt verder in handen van Martin Veldkamp (keyboard), Glenn Texeira (gitaar) en Oscar Coster (keyboard). De diskjockey is Earl Da Pearl. De jamsession begint om zeven uur.-.

Suri hip hoppers laten zich niet misbruiken

Paramaribo - De Surinaamse hip hoppers laten zich niet door personen of organisaties die het niet met scene menen, maar gewoon erop af zijn om geld te maken misbruiken.

Ze doen hun ding zelf . We zijn al een tijdje bezig zelf hard aan de weg te timmeren om de hip hop naar het publiek toe te brengen", vertellen  Tatoo van Lyrics Forces, Grazy G en Sepul2ra van The Embassy aan DWT.  Volgens de hip hoppers is de hip hop aan het groeien, vandaar dat men nog het houdt aan het organiseren van parties in een kleine locatie. De tijd is nog niet rijp om naar een grote locatie als Thalia te gaan.

Het publiek moet ook overtuig worden van wat ze doen. Tatoo, Ori, Grazy G die namens de andere suri hip hoppers praten benadrukten dat zei niet achter de organisatie van de Suri hip hop live evenement  van vrijdag 6 februari dat een grote flop is geworden. De persoon achter het evenement woont in Nederland.

Hij heeft daar gehoord hoe de Suri hip hop aan het groeien is en dacht toen een 'nyang' te komen maken. Het is hem  echter niet gelukt.  Op vrijdag 27 februari is er in poolcafé Mozair die zon plaats voor  200 mensen bidet de Suri hip hop Legacy Family 3 Hip hip Paty Party 2. Enkele van de artiesten en groepen die zullen optreden zijn: Tatoo, T.I.K, P.I.T, Ori, 11.6, Grazy G en Sepul2ra.  De laatste hip hop party die in December voirg jaar werd georganiseerd is een groot succeste noemen.  Pool café Mozair was uitverkocht.  

Bron:DWT online

Legacy Hip Hop Allstar Jam showavond

Op 30 april wordt in poolcafé Mosair The Legacy Hip Hop Allstar Jam showavond georganiseerd.

Het is de tweede voor dit jaar. De eerste die op 27 februari werd gehouden, is een succes geworden. Baby G, Grazy G, P.I.T. DW1, Lil' Gio, Hunz, Sepultura, TA2, Ell-I-Dee, 11.6, Ori, Ctetic, Donny Blaze en Ruff Style zijn de Suri hiphop-artiesten die zullen optreden. Voor de muziek zorgt Doctor of Music aka D Mus. Van de showavond wordt een dvd uitgebracht. Het evenment begint omstreeks 21.00 uur vertelt Ori van Legacy Entertainment, de organisator aan de Ware Tiener. Legacy Entertainment gaat voor alles wat te maken heeft met de ontwikkeling, vooruitgang en verandering binnen de Suri hiphop. De volgende showavond wordt in juni gehouden.

Vooral de fans die de cd Anoniem hebben gekocht is de groep erkentelijk. Ori, een van de oprichters van Legacy Entertainment, vertelt de Ware Tiener dat op de showavond ook cd’s zullen worden weggegeven. “De onkosten voor het organiseren van de showavonden zijn duurder geworden. Hierdoor zijn wij genoodzaakt de prijs van een toegangskaart te verhogen. Voor de volgende showavond gaat men niet 8 SRD maar 15 SRD moeten neertellen.” Ben je nog geïnteresseerd in een Anoniem cd, bel op 8902873 en 8559038. Kijk ook uit naar Ori en Fabian in de binnenstad. Ze staan bij Krasje en Star Shoes.-.