donderdag 23 september 2010

Artiesten richten eigen organisatie op

Paramaribo - De Surinaamse artiesten gaan zich bundelen in een organisatie om op te komen voor hun belangen. Dit besluit werd dinsdagavond genomen bij een druk bezochte bijeenkomst tussen artiesten, organisatoren van shows en media-eigenaren in theater Unigue. De initiatiefnemer voor de bundeling is de artiest en ondernemer Henry Ceder.Het is voor hem een kwestie van nu of nooit.

Hij hoopt dat de artiesten ook massaal zullen participeren. Het besluit om te gaan bundelen speelt zich volgens Ceder al geruime tijd af. De recente ontwikkeling in de muziekbusiness met het innen van gelden door de stichting Auteursrechten Suriname (SaSur) is de aanleiding geweest voor deze bundeling. “De rechten van de artiesten worden jarenlang met de voeten getreden door organisatoren van shows en andere evenementen.

Als je weet hoe de lokale artiesten worden behandeld wanneer zij moeten optreden. Ook hieraan moet er een einde komen”, benadrukt Ceder. Om een stap in de goede richting te zetten, wordt volgende week al een meeting georganiseerd. “We gaan evalueren en kijken wat de artiesten zelf willen, wat de probleemgebieden zijn, welke vorm we willen als groep. Het ligt ook in de bedoeling om ons meer te gaan verdiepen in ‘artiest en recht’. Dat er structuur in de muziekindustrie moet komen schuift Ceder niet onder stoelen of banken. “Niet alleen de belanghebbenden, maar ook de overheid speelt een belangrijke rol hierin.”

dWTfoto/ Annelies Verhelst
Kenneth Moerli aan het woord, terwijl Damaru op zijn beurt wacht. Artiesten gaan zich bundelen.-.

Kadensie:
 
“Ik wil dat de rechten van mijn producten beschermd worden, omdat ik hard werk om aan het geld te komen om mijn eigen albums te produceren. Ik gebruik geen sponsoren. Dan loop ik een dag door de stad en zie een kopie  van een van mijn producten bij een winkelier. Om geen problemen te veroorzaken ben ik naar het politiebureau Keizerstraat gestapt om mijn beklag te doen. De dienstdoende agent vertelde me doodleuk dat hij daar niets aan kan doen. Wanneer ik dan aan die agent zeg dat ik de man zal verongelukken, zegt hij: doe maar. Als ik niet eens naar de politie kan stappen wie gaat mij dan  wel kunnen helpen.”

Michael Deira

Damaru:

“Ik vond de opkomst in theater Unique geweldig ik heb nog nooit zoveel artiesten bij elkaar gezien. Het is mij tot nu toe wel onduidelijk waarom wij hier waren, want er is veel gesproken, maar niets concreets gezegd. Het is heel goed dat er nu een instantie als SaSur is,

Kadensieik ben daarom niet tegen de instantie SaSur op zich. Ik vind wel dat de rechtsbepalingen nader bekeken moeten worden. Ik ben niet lang ingeschreven bij Buma/Stemra in Nederland, vandaar dat ik al zo een beetje weet hoe het eraan toe gaat. Want je mag wel iemand anders liederen zingen wanneer je de rechten van dat lied heb gekocht.”

Michael Deira (Aptijt): 
“De regering heeft nooit wat gedaan voor de muziekindustrie. Er word al jaren geklaagd, maar er komt geen verandering. Daarom ben ik geen tegenstander van een organisatie als SaSur. Maar zaken moeten wel duidelijk en transparant zijn. Ik ben ook orga man, maar  tot de dag van vandaag weet ik niet wat de overheid  voor de artiesten heeft gedaan met alle artiestenbelasting die bij elke show wordt geïnd. Ik stel voor dat de bevoegdheden van SaSur even worden geparkeerd, zaken worden herzien en er daarna een sterke stichting komt, waarbij een ieder aan zijn trekken kan komen.” 
Cyrano manager van The Mighty Youth:
“De informatie over SaSur vind ik nihil. Men heeft ons nog nooit bij elkaar geroepen om zaken te bespreken. Er moet een stukje transparantie zijn omtrent de geïnde gelden. Waar gaat het geld naartoe en hoe komt het uiteindelijk bij de artiesten terecht. Verder is alles over het innen van geld tijdens concerten mij helemaal onduidelijk. Wij zullen binnenkort de lounge houden van de bomiki video clip. Betekent het dan dat ik SaSur op mijn dak krijg?”
Ruben Sylvin: “Het is gewoon een money making business. Gewoon komen die mannen van SaSur hier geld innen voor een Nederlandse organisatie. Ik stel voor dat deze initiatiefgroep zich gaat verenigen tot een SaSur 2 en dan dat zij samen met alle aanwezigen hier een samenwerking beginnen. Het mag niet zo zijn dat men jarenlang misbruik maakt van onze artiesten. Het wordt echt tijd dat wij ons gaan bundelen.”
Stanley Sidoel direkteur van het direktoraat cultuur: “Ik ben het 100 procent eens wanneer men zegt dat dit een aangelegenheid is van het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. Het gaat hier om kunstontwikkeling. Wij van het Directoraat Cultuur zijn pas door het Ministerie van justitie benaderd toen er onenigheden ontstonden met SaSur. Wij hebben toen een commissie van toezicht in het even geroepen om de zaak te ordenen.”.-.


UMO bevoegdheden SaSur
Er zijn veel onduidelijkheden onder artiesten over SaSur. Ze willen meer transparantie in de organisatie en eisen dat de bevoegd heden van de stichting on Hold worden gezet.  Besluiten omtrent de belangen van de artiesten dienen samen met hen genomen te worden. De meningen zijn wel verschillend. Dit kwam dinsdagavond  in theater Unique bij de bijeenkomst tussen artiesten, media-eigenaren en show organisatoren naar voren. Voor het eerst zijn de actoren uit de Surinaamse kunst en cultuur wereld massaal bij elkaar gekomen om over hun eigen belangen te praten. De parlementariër Rabin Parmessar en de directeur van Cultuur waren ook aanwezig. Enkele artiesten geven hun mening over de beroering die SaSur teweeg brengt door haar activiteiten.

Bron: DWTonline

Geen opmerkingen:

Een reactie posten