donderdag 23 september 2010

Hiphop entertaint en onderwijst

Paramaribo - In de Stibula-zaal in de wijk Latour schuifelen de leerlingen van de VOJ Hockeystraat een na een binnen. De Amerikaanse hiphop artiest Terence 'Sub-Z' Nicholson en de Surinaamse hiphopper Orpheo 'Ori' Plet verzorgen een workshop over hiphop naar aanleiding van de Black History Month. Ook Fabian Sijmor van Legacy Entertainment werkt mee aan het programma. De meeste leerlingen weten niet wat hen te wachten staat als ze de zaal betreden.

In opdracht van school komen zij naar de workshop. Een hiphopmuziekje op de achtergrond zorgt voor de nodige sfeer. Het welkomstwoord wordt uitgesproken door de Surinaamse artiest Ori. “Ik wil iedereen hier in de zaal horen”, roept hij uit over de menigte. De handen gaan de lucht in. Als rasechte entertainer krijgt hij de zaal met zich mee.
Als introductie wordt er een presentatie getoond met foto's van de pioniers van het Amerikaanse hiphopgebeuren. Onder meer DJ Kool Herc, de godfather van de hiphop, Run DMC, LL Cool J en de Beastie Boys verschijnen op het scherm. Na het korte filmpje zorgde Ori voor een eerste muzikaal tussenstuk.

“We zijn hier om Black History Month te vieren. Ook in Suriname bestaat het overgrote deel van de rappers uit zwarten. Daarom is het belangrijk om onze roots niet te vergeten.” Suri-hiphop is nog niet zo oud als Amerikaanse hiphop. In Amerika kwam de hiphop in de jaren zeventig aanwaaien. In Suriname kwam hiphop echter pas in beeld in de jaren tachtig, in de jaren negentig werd het populair.De sterkte van de workshop ligt in de interactiviteit tussen de hiphoppers en het publiek. Als Sub-Z de microfoon in handen krijgt, laat hij er geen gras over groeien. “Any rappers in the house?” Enkele studenten durven het aan hun kwaliteiten te tonen. Het publiek is wildenthousiast over de sessie. De manager van Legacy Entertainment betreedt ook even het podium.

“In Surinaamse heerst er een negatieve sfeer over hiphop. Het probleem is dat we niet goed luisteren.” Hij geeft iedereen een boodschap mee. “Je staat niet op een ochtend op als artiest, je wordt zo geboren. Je hoeft geen artiest te worden, vind gewoon je weg in de maatschappij.”
Op het einde van de workshop lopen de studenten gehaast naar buiten. Hun schooldag zit er ondertussen op. “Ik heb daar geen problemen mee”, lacht Sub-Z. “Toen ik 16-17 jaar was, zou ik niet eens komen opdagen.” Hij ziet zichzelf niet enkel als entertainer, hij wil ook zijn publiek iets bijleren. Door de interactie met het publiek is hij in die opzet zeker geslaagd.

Bron: DWTonline

Geen opmerkingen:

Een reactie posten